Dol - Muzej na otvorenom

Turistički vodič
Dol ID: BR-TR-137


Dol - Muzej na otvorenom

Dol - Muzej na otvorenom 

Dobrodošli u Supetar!

Tijekom svog boravka u Sunny Supetar Vacation Getaway - odvojite svoje vrijeme za posjet malom i ugodnom selu Dol. Njegovih trenutnih oko 200 stanovnika vole reći da se Dol nalazi na raskrižju unutarnjeg dijela otoka Brača i u bujnoj prirodnoj uvali sjeverne strane otoka. 

Dol je muzej na otvorenome koji manje-više svima nudi zanimljive raritetne sadržaje kakvi se ne mogu vidjeti nigdje u svijetu, gotovo ni u jednoj mediteranskoj zemlji.

U ovom živopisnom selu koje je sačuvano u seoskoj atmosferi i njegovoj okolici na otoku Braču gotovo sve je usklađeno s prirodom - stara hrvatsku narodna arhitektura sa šarmom starog Bračkog sela, krovovi pokriveni kamenim pločama, kuće koje se penju visoko u terasaste konfiguracije, obnovljene zgrade i infrastruktura. U Dolu se sve nekako prirodno nadopunjuje. Svatko ga može osjetiti, doživjeti i uživati barem nakratko odmarajući se u tom mediteranskom krajoliku, gotovo kao što su i stanovnici Dola uživali tijekom prošlih stoljeća. 

Danas je Dolski kaštil Gospodnetić, ili tvrđava, zaštićena od strane svojih mještana kao jedna od vrijednih izvornih Bračkih utvrda po baštini i duhu. Kaštil Gospodnetić je veleposjednički sklop koji dominira vizurom mjesta i plijeni svojom crvenkastom bojom zidova u kontrastu sa poznatim, starinskim zelenim škurama. Njegove stilske karakteristike ukazuju na razdoblje od 16. do 19. stoljeća, a sama njegova namjena bila je obrana od najezde Turaka koji su se u ono doba bili opasno približili Klisu i Makarskoj. Ova veličanstvena građevina diči se fascinantnim interijerom starim preko stotinu godina, impresivnim salonima za ručanje, bajkovitim vrtovima i starim bibliotekama. 

Znatiželjni turisti, posebice oni koji se zanimaju za starine i etno-sadržaje, lako će uočiti kako se na padinama posjeda dolske obitelji Gospodnetić nalaze prve dobro uščuvane kamene košnice iz šesnaestog stoljeća, što predstavlja pravi arheološki raritet gotovo na cijelom Mediteranu. To su, dakako, utvrdili arheolozi, no košnice su od kamenih ploča, slagane odnosno zidane u tehnici suhozida. Dobro upućeni ističu kako im je posebnost u tehnici građenja uslijed čega su jedinstvene i vrijedne, što se zacijelo ne može vidjeti ni u jednoj mediteranskoj zemlji. Mještani Dola još ne mogu točno govoriti o prvim graditeljima tih košnica, niti točno odgovoriti na upit zašto su građene baš u njihovu naselju, te zašto baš od kamena? Nije li bio nedostatak drva koje je Venecija izvozila u razdoblju od 1420. do 1797. godine, koliko je i Brač bio kao sastavni dio mletačke provincije Dalmacije, tako uništivši i šumski fond tog primorskog dijela Lijepe naše. 

Tu je i crkvica Sv. Petra iz 14. st. koja ima najstarija zvona na otoku Braču, no u Dolu je i crkvica Sv. Mihovila iz 11. stoljeća. 

Od gastronomskih specijaliteta pripravlja se jelo Vitalac od janjeće utrobe i torta Hrapoćuša, koje možete probati u Dolskoj Konobi Toni.

Dodatne informacije o Dolu i lokalitetima kod Vaših domaćina - Apartmani Sunny Vacation Getaway, Supetar

Autor članka:
Apartmani Sunny Vacation Getaway, Supetar