Gljive otoka Brača

Turistički vodič
Supetar ID: BR-TR-141


Gratis

Gljive otoka Brača

Gljive otoka Brača

Dobrodošli u Supetar!

Sunny Supetar Vacation Getaway Vam donosi informacije o Gljivama otoka Brača. Najčešće mišljenje stanovnika kontinentalnih krajeva koji se s gljivama nisu osobito šire bavili - je da u Dalmaciji nema gljiva ili da ih ima zanemarivo malo. No, istina je da ih ima zaista mnogo, vrstama i količinom.

Broj pronađenih speciesa još je prije nekoliko godina samo na otoku Braču prešao dvije tisuće, upitnije vrste pažljivo se verificiraju, jedan manji dio nalaza pohranjen je i u fungariju Hrvatskog mikološkog društva, a svaka sezona iznjedri i nove vrste - stalno potičući radost istraživanja, fotografiranja, determiniranja, učenja i razumijevanja pregoleme taksonomijske i morfološke složenosti, a svakako pružajući i užitak konzumiranja.

Otočani su svojim bićem vrlo vezani uz dušu prirode i dobro je poznaju, pa između ostalog razlikuju i razne vrste ljekovitog i samoniklog jestivog bilja i plodova. Na Braču se, možemo kazati oduvijek - tradicionalno uživa krvotočna mliječnica (L. sanguifluus), nešto manje rujnica (L. deliciosus), a zadnjih godina otočani polako upoznavaju i niz drugih jestivih vrsta, primjerice – rudnjaču, lipiku, sunčanicu, borov čavlić, modrikaču, martinčicu, mišeka, maslenku, boričare, puhare, smrčke, judino uho.

Brač je veliki otok, dugačak je gotovo 40 kilometara, a Vidova gora visoka je 780 metara, pa je Brač i najviši dalmatinski otok. Vrlo je raznolik u svakom smislu i nije rijetkost da se, putujući s njegove južne obale, preko Vidove gore do sjeverne obale u jednom danu izmijene tri različite mikroklime. Geoklimatski smještaj otoka uzrokuje glavninu plodonošenja tijekom kasnije jeseni, a za blage zime niz vrsta nalazimo i kroz prosinac, neke čak i u siječnju.

Zanimanje za istraživanje gljiva na otoku Braču je zadnjih godina u porastu, a uz svo zdravlje i radost koju takva zanimacija može polučiti, te uz vrijedan doprinos znanosti – vrijeme je sazrijelo i za razmišljanje o osnivanju gljivarskog društva.

Autor članka:
Apartmani Sunny Vacation Getaway, Supetar