Muzej uja, Škrip

Povijest i Kultura
Škrip ID: BR-TR-147


Muzej uja, Škrip

Istražite povijest maslinovog ulja na otoku Braču

U Muzeju uja prikazana je povijest maslinarstva na otoku Braču kao i cjelokupni tradicionalni proces predrade maslinovog ulja koji se sastoji od toća sa orlom, presom sa starim športama, peči za grijanje vode te svi tradicionalni alati koji su se koristili za transport, proizvodnju i skladištenje maslinovog ulja.
Cijeli prikaz tradicionalnog proizvodnog procesa nadopunjen je i skulpturama mag. kiparstva Đanija Martinića te slikama akademske slikarice Hane-Marte Jurčević Bulić koji na zanimljiv način prikazuje radnike u uljari.

1864. obitelj Josipa Krstulovića osnovala je uljaru za preradu maslinovog ulja u Škripu na otoku Braču.
Početkom 20. stoljeća Kruno i Mandica Krstulović  preuredili su i nadogradili uljaru te je kupljena nova presa iz Trsta – ''Thomas Holt'' pomoču koje je nastavljena uspješna  prerada maslinovog ulja sve do 1963., kada uljara prestaje sa radom zbog pojave novih tehnologija u prerađivačkom procesu (hidrauličnih presa).
U srpnju 2013. Kruno Cukrov, unuk Kruna Krstulovića, sa svojom obitelji renovira i preuređuje uljaru u Muzej uja i otvara za javnost kao povijesno-kulturnu znamenitost maslinarstva otoka Brača.

Obitelj Cukrov i dalje nastavlja obiteljsku tradiciju i proizvodi svoje maslinovo ulje u sklopu OPG-a na modernim strojevima za što je i ove godine nagrađeno sa brončanom medaljom za ekstra djevičansko ulje na Oblica festu Postira 2014. U muzeju se nalazi i kušaona maslinovog ulja gdje posjetitelji mogu kušati i kupiti maslinovo ulje.

Muzej uja se nalazi u Škripu na otoku Braču. Udaljen je desetak minuta vožnje od Supetra (9 km).
Do muzeja vozi autobusna linija Supetar - Škrip

Za posjete izvan sezone molimo vas najavite se na email ili putem telefona.