Postira - Turistički vodič

Turistički vodič
Postira ID: BR-TR-145


Gratis

Postira - Turistički vodič

Postira, Otok Brač - Turistički vodič

Dobrodošli u Supetar!

Tijekom svog boravka u Sunny Supetar Vacation Getaway - odvojite svoje vrijeme za posjet Postirima, malenom mjestu smještenom na sjevernoj strani otoka Brača, između Splitske i Pučišća. Ime Postira dolazi od latinskog, Pastura - pašnjak, a prvi put se spominje u 1347. Brojne kamene kuće i uske uličice odaju iskonski dalmatinski ambijent.

Među kamenim kućama nekadašnjih bračkih veleposjednika u luci, ističe se kaštel Lazarić, renesansnog zabata, proviđen humanističkim citatima religioznog sadržaja. Na brdu Glavica nikle su prve težačke kuće, gdje je sredinom XVI. St. izgrađena župna crkva sv. Ivana Krstitelja, barokizirana s masivnom apsidom proviđenom puškarnicama, a preoblikovana 1873. godine. Na pedalj ispod razine njezina pločnika nedavno su pronađeni zidovi ranokršćanske crkve s grobnom prostorijom u obliku križa pod oltarom, s krstionicom i sa dvije cisterne.

Tradicionalna kulturno-zabavna manifestacija Postirsko ljeto obuhvaca upravo svetkovine sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika župe (24. lipnja), Gospe Karmelske (16. srpnja) i Velike Gospe (15. kolovoza). Tada se organiziraju i pučke fešte obilježavane već desetljećima na stari autentičan način. Poviše Postira upravo se istražuje lokalitet Mirje na kojem je pronađen ranokršćanski samostanski sklop s klaustrom, izvorno posvećen sv. Stjepanu, s trijemom – osmatračnicom nad kanalom uz otok.

Iz Postira su rodom i Pavao Gospodnetić, kipar koji je radio na veličanstvenoj šibenskoj katedrali 1600-ih godina; Nikola Lazanić, kipar u Rimu, Dubrovniku i samom Braču, te pjesnik Ivan Ivanišević.
U Postirima se rodio i veliki hrvatski pjesnik Vladimir Nazor (1876. – 1949.).

„Rodih se u gradiću na žalu morskog kanala. Pred njim more sa jedrenjacima koji prolaze a da – ponajviše – i ne ulaze u pristanište; s one strane vode daleko ljubičasto kopno, s dugom gorskom kosom; za gradićem krševit kraj našaran zelenilom vinograda i maslinika...“ – Vladimir Nazor, 1926.

Nekada ribarsko i težačko mjesto, danas Postira predstavljaju turističko odredište u kojem ćete odmoriti i tijelo i duh.
Malo istočnije, u krasnoj pješčanoj uvali Lovrečini, sa živim vrelom vode, istraženi su i prezentirani ostaci još jedne ranokršćanske jednobrodne crkve. Taj sklop, dodatno utvrđen, živio je do srednjeg vijeka. U dnu uvale istražuju se i značajni ostaci ranijeg rimskog ladanjsko – gospodarskog kompleksa, dok se u moru nalaze ostaci antičkog pristaništa. Uz nezaobilazne obližnje uvale Lovrečinu (pješčana plaža) i Konopjikovu, na širem se području oko Postira nalazi puno malih uvala s šljunčanim i stjenovitim plažama okruženima borovim šumama.

Sredinom ljeta, početkom kolovoza u Postirima se tradicionalno održava Međunarodni festival kratkometražnog filma Postira Seaside Film Festival.

Postirski restorani i konobe pobrinuti će se da uz mediteransku kuhinju i kvalitetna bračka vina vaš doživljaj bude potpun.

Autor članka:
Apartmani Sunny Vacation Getaway, Supetar