Poučna staza - Pjesma na moru

Turistički vodič
Sutivan ID: BR-TR-139


Gratis

Poučna staza - Pjesma na moru

Poučna staza - Pjesma na moru

Dobrodošli u Supetar!

Za vrijeme boravka u Sunny Supetar Vacation Getaway, planirajte posjet Sutivanu & poučnoj stazi “Pjesma na moru” koji na najbolji mogući način pokriva područje općine i povezuje sve vrijedne kulturno-povijesne, prirodne i krajobrazne točke te se spaja na poučne staze susjednih općina. Ovaj projekt je osmislila Općina Sutivan u suradnji s Narodnom knjižnicom i udrugama Saxum i Crno Bili Svit iz Sutivana 2012. godine.
Projekt je konkurirao na natječaju Splitsko-dalmatinske Županije i ostvario u 2013. godini potporu od 15.000 kuna. Sa uloženim proporcionalnim sredstvima iz općinskog proračuna započelo je uređenje jedne od važnijih točaka: lokaliteta Vele lokve, na jugozapadnom dijelu teritorija, nedaleko Golog brda. Radi se o lokalitetu koji spada pod zaštitu ekološke mreže NATURA 2000, zbog velike važnosti u očuvanju biljne i životinjske raznolikosti okolnog ekosustava.

Lokva ima i povijesnu vrijednost za život Sutivana jer je u sušnim vremenima bila jedina u kojoj je uvijek bilo vode, pa su stivanske žene i po nekoliko puta na dan pohodile lokvu sa praznim maštilima da bi ih nakon kilometarskog hoda donijele u svoja žedna kućanstva.

Samo uređenje lokaliteta podrazumijeva izletnički prostor opremljen stolovima i klupama, prostor za opuštanje i meditaciju ili promatranje živog svijeta u neposrednoj blizini lokve, te edukacijske i informacijske sadržaje (info-ploče) kao i informacije o dozvoljenom ponašanju vezano za zaštitu lokaliteta.

Autor članka:
Apartmani Sunny Vacation Getaway, Supetar