Šest Dolskih specijaliteta i pića koja morate probati

Turistički vodič
Dol ID: BR-TR-144


Gratis

Šest Dolskih specijaliteta i pića koja morate probati

Šest Dolskih lokalni specijaliteta i domaćih pića koja morate probati

Dobrodošli u Supetar!

Slikovito naselje Dol je muzej na otvorenom koji nudi zanimljivo rijetke sadržaje koje se ne može vidjeti bilo gdje u svijetu. U njemu postoje mnogi autohtoni gastronomski specijaliteti koji se pripremaju i prenose kroz generacije.

Tijekom svog boravka u Sunny Supetar Vacation Getaway, odvojite svoje vrijeme za posjet malom i ugodnom selu Dol, svega 12 kilometara od grada Supetra, i u konobi Toni okusite lokalne specijalitete i domaća pića.

Svakako kušajte poznatu Bračku janjetinu. Pašnjaci na kojima Bračka janjad pase su puni morske soli. Hrane se mješavinom biljaka s različitim okusima idozom morske soli, pa Bračka janjad ima određenu kvalitetu i ukusno meso.

Mi preporučamo janje na štapu. Bračka janjetina je optimalne težine pet do deset kilograma. Janjetina na žaru je glavno jelo, autohtono za otok Brač.

Vitalac je tipično jelo koje predstavlja dnevnu vezu s prvim kontaktima grčke civilizacije i ljudi Brača. To je jelo najbolje poslužiti u proljeće kada je većina mladih janjaca i koza. Vitalac je glavno jelo, autohtono za Brač, koji se nalazi na popisu zaštićene nematerijalne baštine Hrvatske.

Hrapoćušu ili Dolski kolač, nazivaju Bračkim slatkim afrodizijakom. Radi se o Dolu jedinstvenoj torti, prepoznatljivoj po svojem grubom i rustikalnom izgledu, a ime je dobila po lokalnom kamenu hrapoćuša crvenkaste boje kojeg su mještani iz Dola nekada koristili u izgradnji potpornih zidova, kamenih zidova, stambenih i poslovnih kompleksa. Hrapoćuša je desert, također autohtono jelo Brač, nalazi se na popisu zaštićene nematerijalne baštine Hrvatske.

Procip je drevna i ukusna slastica od karamelizirane skute (Bračkog svježeg sira). Procip se mora jesti odmah, dok je još topao, jer se sir stvrdne čim se hladi i počne se raspadati i okus se počinje mijenjati.

Varenik, drevni gastronomski užitak poznat više od 20 stoljeća, je tradicionalni začin u mediteranskoj kuhinji, nutritivno bitan dodatak najboljih gastronomskih specijaliteta otoka Brača. Taj energetski koncentrat s visokim udjelom voćnih šećera i prirodnih multivitamina i multiminerala odabirom crnih i bijelih autohtonih sorti grožđa i dovođenjem najboljeg grožđa do ključanja, mnogi također smatraju afrodizijakom.

Smutica ili hmutica je autohtoni Brački koktel od svježeg mlijeka i crnog vina sorte Plavac Mali. Hmutica se izvodi od glagola hmutati ili mješati a što proizlazi iz značenja "mješavina". Hmutica je dakle mješavina (vina i mlijeka).

Autor članka:
Apartmani Sunny Vacation Getaway, Supetar