Špilje otoka Brača

Turistički vodič
Otok Brač ID: BR-TR-158


Cijene na Upit

Špilje otoka Brača

Špilje otoka Brača

Tijekom svog boravka u Sunny Supetar Vacation Getaway odvojite svoje vrijeme za otkrivanje špilja otoka Brača… Ovo je jedna od aktivnosti u koje se možete upustiti u bilo koje doba godine. 

U suradnji sa Speleološkim odsjekom Planinarskog društva “Profunda - Brač” provodi se projekt “Ivončeve špilje” kod Dola. 
Vrijednost ovog projekta prepoznala je i Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije koja ga je i financijski podržala. 

Špilja "Kopačina" se nalazi 500 m zapadno od kamenoloma Gnjilac sjeverozapadno od Donjeg Humca. 
S južne strane ima omanji plato, s kojeg se otvara prekrasan vidik dolinom od D. Humca sve do Bobovišća, uključivši i dio obale na zapadnoj strani otoka. 
Špilja se sastoji od 2 djela: prednjeg (širine oko 10 m, dužine oko 6 m) i unutrašnjeg (širine 5-8 m, dužine 10-12 m). 
U unutrašnjem djelu špilje ispod hridi nalazi se uski kanal, provlačenjem kroz njega dolazi se do manje dvorane što je ujedno i kraj špilje. 
Ukupna dužina cijele špilje je 38 m! 
Špilja "Kopačina" je odavno probudila zanimanje znanstvenika kao prapovijesno nalazište - u njoj su nađeni najstariji tragovi pretpovijesnog čovjeka na otoku, kosti divljih životinja (konji, goveda, jelena ...), ptica kosti i kamenih artefakata (noževi, bušilice, strelica). 
Utvrđen je redosljed kulturnih slojeva i nalaza - brončano doba/mezolitik - doba do kraja 3. tisućljeća prije Krista/epipaleolitik. 
Unutrašnjost špilje je obložena slijepljenim (kalcificirani) kopnenim puževima (vinogradnjaci), koji su vjerojatno "nagrnuli" u unutrašnjost špilje zbog nekog poremećaja, promjene temperature ili zbog nekih drugih razloga. 
Znanstvenim metodama je utvrđena starost tih puževih kućica, a ona iznosi oko 9000 godina. 

Voliš pokret, avanturu, penjanje, kretanje i istraživanje krajolika? 
Krenite na izlet u planine.
Tematski obilazak Murvice do Zmajeve špilje ispod Vidove gore traje nešto manje od 4 sata, u njemu ima avanture i iskustvo se traži u svakom smislu.
Malo selo Murvice je prva točka putovanja, a zatim samostan s prekrasnim pogledom na otok Vis i Hvar.
Zatim kroz napuštena sela, kapelicu, kraj pustinjaka za koje se vjeruje da su stigli iz Poljica u 1450.
Posjet Zmajevoj špilji i zmaju je vaš sljedeći cilj, sve više popularan jer promiče zdrav život i bori se protiv pretilosti. 
Impresivna špilja sadrži reljef Zmajeva glava (po kojoj je nazvan).
Špilja je jedinstvena u prikazivanju zmaja neutvrđen dobi, navodno povezanog s Knjigom Otkrivenja svetog Ivana u ranom kršćanskom razdoblju odnosno od trenutka kada pruža utočište pustinjacima.
To je prirodna šupljina u stijeni, u blizini ruševina crkve. Ima vodospremu i dvije veće sobe.
Pećina je puna fascinantnih reljefa, uklesanih triptiha, neobičnih ljudi.
Sve što govorimo o Zmajevoj špilji je jedno, ali pogled s vrha je moćniji od svih mitova i legendi. Svi posjetitelji kažu da osjećaju posebnu vibraciju davnih vremena, kada su junaci, vile i mitski životinje su još uvijek bili prijatelji s ljudima.

Autor članka:
Apartmani Sunny Vacation Getaway, Supetar