5 lokacija na sjevernom dijelu Brača koje morate posjetiti

Turistički vodič
Otok Brač ID: BR-TR-140


Gratis

5 lokacija na sjevernom dijelu Brača koje morate posjetiti

Top 5 lokacija na sjevernom dijelu Brača (zapadna strana), koje morate posjetiti

Dobrodošli u Supetar!

Sunny Supetar Vacation Getaway Vam donosi top 5 lokacija na sjevernom dijelu Brača (zapadna strana), koje zaslužuju posjet u svako doba godine;

Predlažemo cjelodnevni izlet autom (vlastitim ili rent a car) za posjet Mircima, selu maslinara i umjetnika i Putu maslinika koji tamo počinje, zatim Sutivanu i Poučnoj stazi “Pjesma na moru”, Bobovišćima na moru gdje ćete zasigurno uživati u bogatoj kulturnoj baštini, Ložišćima, skromnom i skladnom mjestu strmih kongulanih uličica kojim dominira vitki i kićeni zvonik i Milni, najvećoj, najzaštićenijoj i po nekima najljepšoj bračkoj luci.

Mirca su malo selo smješteno 3 km zapadno od Supetra. U starim mračnim ulicama pripremaju se izložbe na otvorenom, a mnogi turisti se mogu diviti djelima umjetnika. Stanovnici se tradicionalno bave uzgojem voća i vinove loze. U zgradi stare uljare, otvoren je Muzej uljarstva u sklopu projekta nazvanog Mirca, selo maslinara i umjetnika. Župna crkva Gospe od Pohoda izgrađena je 1733. g.

Sutivan je naselje i luka na sjevernom dijelu otoka sa lijepim plažama.

Bobovišća na moru su smještena na zapadnoj obali otoka Brača u prekrasnoj uvali koja se račva na luku Bobovišća i Vičju luku. Luka Bobovišća oduvijek privlači brojne nautičare, dok je Vičja luka poznata kao nalazište ilirsko grčke civilizacije. Kamena riva u luci Bobovišća skladno je okružena kamenim kućama od kojih je najuočljivija kuća obitelji Gligo iz 18 st, preuređena u ljetnikovac. Njena dostojanstvena ljepota dominira obalom ovog malog mjesta. Posjetite li Bobovišća na moru zasigurno ćete uživati u bogatoj kulturnoj baštini mjesta, rimskim i bizantskim arheološkim nalazištima, te nadasve gostoljubivosti malog dalmatinskog mjesta.

Na zapadnom dijelu otoka Brača nalazi se mjesto Ložišća, 2km udaljeno od mora. Ovo je tipično dalmatinsko mjesto sa prepoznatljivim otočkim stilom gradnje. Ložišća su skromno i skladno mjesto strmih kongulanih uličica. Najvidljivija građevina naselja je velika župna crkva Sv. Ivana i Pavla kojom dominira vitki i kićeni zvonik, izgrađen 1889. godine po nacrtu kipara Ivana Rendića.

Milna je smještena na zapadnom dijelu otoka Brača, 18 km udaljena od Supetra. Milna je jedno od najskladnijih ‘malih mista’ baroknog urbanizma na dalmatinskoj obali i najbolja prirodna luka na otoku Braču u kojoj je još za vrijeme gradnje Dioklecijanove palače u Splitu carevo brodovlje nalazilo sigurnu luku. Milna je osnovana u XVI. st., a razvila se oko kaštela obitelji Cerinić koja je podigla crkvicu sv. Marije. Milnom dominiraju reprezentativne dvokatnice milnarskih brodovlasnika i kapetana iz XVIII. i XIX. st. Karakteristični dalmatinski brod bracera (koja je ime dobila po talijanskom nazivu otoka Brača, Brazza), svoj prototip je dobila upravo u Milni. Uvala u kojoj je smještena Milna račva se u dva rukava, Žalo i Panteru. Danas se na tom prostoru nalazi marina s više privezišta, moderno opremljena za siguran boravak i servis nautičarima iz cijelog svijeta. Kristalno čisto more, domaća zdrava hrana, idealni uvjeti za ronjenje, jedrenje, ribolov, česta i brza povezanost sa kopnom, osnovni su razlog za dolazak u ovo prekrasno mediteransko mjesto.

Autor članka:
Apartmani Sunny Vacation Getaway, Supetar